Inwerken vanuit huis vaak eenzaam

Nieuwkomers die vanwege de coronamaatregelen vanuit huis worden ingewerkt hebben meer behoefte aan het leren kennen van collega’s, blijkt uit ons eigen onderzoek onder 120 werknemers. “Het informele circuit is vanuit huis moeilijk te doorgronden, terwijl het essentieel is voor je functioneren”, aldus Bob van Leeuwen, Business Owner van CoPilot.

Hoe zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers die vanuit huis beginnen weten hoe de hazen lopen binnen de organisatie? Veel werknemers die vanuit huis starten voelen zich eenzaam. Ze hebben grote behoefte om collega’s beter te leren kennen nu de informele kennismakingsgesprekjes bij de koffie-automaat wegvallen.

Voorkom een eenzame start

Werkgevers kunnen dit voorkomen door regelmatig contactmomenten in te plannen en online kennismakingsgesprekken te faciliteren. Ook virtuele introductiebijeenkomsten voor nieuwe medewerkers worden door remote onboardees erg gewaardeerd. Net als de online borrels, pubquizen en vrituele escape rooms. Zo voorkom je als werkgever dat nieuwkomers hun inwerkperiode als moeizaam en eenzaam ervaren én langer nodig hebben om de organisatie te begrijpen.

Volg het webinar: Onboarding ten tijde van corona

Praktische zaken en overzicht

Daarnaast lopen remote onboardees – nieuwkomers die vanuit huis worden ingewerkt – tegen praktische vragen aan. Wat zijn de officiële werk- en lunchtijden, hoe moet je je ziekmelden of een vrije dag aanvragen? Online een teamgenoot om hulp vragen doe je minder snel, zeker als je nieuw bent. Want, had je dit eigenlijk niet al moeten weten? Nieuwkomers die geen overzicht in de vorm van een (online) inwerkprogramma hebben, missen houvast, legt Van Leeuwen uit.

Structuur tijdens onboarding

Het inwerken van nieuwe medewerkers gebeurt bij bijna de helft van het mkb nog ad hoc. Wanneer er wel sprake is van een gestructureerd inwerkproces, gaat dat bij 86% van de werkgevers om het afvinken van een checklist of nalopen van een stappenplan. Slechts 3% van hen gebruikt een digitale onboardingtool. Bijna tweederde (71%) van deze mkb-werkgevers wijst een buddy aan, die tijdens de onboarding als vraagbaak fungeert voor de nieuwe collega.

Vraag een gratis demo aan van de CoPilot onboardingtool

Over het onderzoek:
27 bedrijven in het mkb en 120 werknemers namen deel aan het onderzoek. Alle werknemers waren in de afgelopen twee jaar begonnen in een nieuwe baan. 20% van hen had ervaring met onboarding vanuit huis vanwege de coronamaatregelen. Het onderzoek vond plaats in september 2020. De resultaten zijn te downloaden in de whitepaper: Onderzoeksresultaten: Onboarding ten tijde van corona.