Kies je voor payroll of neem je mensen in dienst?

Kies je voor payroll of neem je mensen in dienst

Als je voor het eerst iemand gaat aannemen, overweeg je wellicht om die medewerker uit te betalen via payrolling. Zo bepaal je wel zelf wie je gaat aannemen, maar de stap naar werkgeverschap schuif je gemakshalve nog even voor je uit. Nadenken over loonadministratie doe je nu liever niet. Welke andere voor- en nadelen moet je meenemen in je overweging?

Dag gedoe, hallo flexibiliteit

Als je kiest voor payroll hoef je niet wakker te liggen van wetswijzigingen, cao’s of andere regelgeving. Het payrollbedrijf houdt dat allemaal voor je in de gaten. Nog een bijkomend voordeel: omdat de salarisbetaling door het payrollbedrijf wordt gedaan, ontvangen je werknemers altijd op tijd hun salaris. Jij betaalt de payrollbedrijf pas achteraf. Controleer wel of het payrollbureau waar je mee in zee gaat zijn betalingen goed geregeld heeft. Volgens de zogeheten ketenaansprakelijkheid blijf je als opdrachtgever aansprakelijk voor de loonheffingen die het payrollbedrijf moet afdragen.

In de regel is het zo dat je payrollers alleen betaalt wanneer ze voor je werken. Zijn ze op vakantie of ziek, dan betaal je voor minder gewerkte uren – afhankelijk van de afspraken die je hierover met het payrollbedrijf hebt gemaakt. Vaak loopt daarom ook het ziek en beter melden van werknemers via de payrollleverancier. Maar let op, mocht je werknemer moeten re-integreren, dan kan het zijn dat de rechter vindt dat jij hiervoor wel verantwoordelijk bent.

Naast de financiële risico’s schuif je ook juridische verplichtingen grotendeels af aan het payrollbedrijf. In het geval van een ontslagprocedure bijvoorbeeld hoef jij je daar als ondernemer niet mee bezig te houden. In de algemene voorwaarden van het payrollbedrijf hoor je meer te kunnen lezen over waar je wel en niet juridisch voor aansprakelijk kan worden gehouden.

Voor payrollmedewerkers heb je geen opzegtermijn. Dat kan je meer flexibiliteit geven indien je omzet opeens tegenvalt. Stel dat je directe concurrent wel werkt met mensen in (vaste) dienst, dan heb je als ondernemer via payroll een voordeel. Jij hoeft namelijk nooit op te draven bij de kantonrechter en je kan jarenlang dezelfde mensen voor je laten werken, zonder dat je echt aan ze vastzit.

De keerzijde

Als je zowel mensen in dienst neemt en daarnaast mensen via payroll betaalt, moet je je realiseren dat er twee typen medewerkers op de werkvloer ontstaan. De payrollmedewerker valt namelijk onder de payroll cao en zal daarom niet dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden hebben als je eigen medewerkers. Het aantal vakantiedagen voor een payroller ligt veelal lager, een dertiende maand zit er niet altijd in en de pensioenregeling is vaak minder gunstig.

De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) gaat hier waarschijnlijk verandering in brengen. Deze wet gaat ervoor zorgen dat payrollers dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als mensen in loondienst. Alleen de pensioenregeling mag nog afwijken. Daarnaast wordt door deze wet het in dienst nemen van personeel juist wat makkelijker gemaakt. Zo gaat de WW-premie omlaag, zodra je iemand in vaste dienst neemt en mag je een medewerker in plaats van de huidige twee jaar, drie jaar opeenvolgende tijdelijke contracten aanbieden.

De Wet arbeidsmarkt in balans gaat – indien deze wordt goedgekeurd – waarschijnlijk in januari 2020 in. Maar het zou goed kunnen dat delen van de wet al in de loop van 2019 worden ingevoerd.

Die flexibiliteit voor jou als ondernemer heeft een keerzijde. Het ontbreken van een opzegtermijn geldt namelijk ook voor de werknemer. Iemand kan van de ene op de andere dag zomaar vertrekken. Ben je dus op zoek naar loyale medewerkers, denk dan goed na of je payrollers wil aannemen.

Wat kost het?

Payrolling biedt ondernemers dus zowel voor- als nadelen. Het kan je leven als werkgever een stuk makkelijker maken, tenzij je juist op zoek bent naar mensen die voor jouw bedrijf door het vuur gaan.

De kosten die aan payroll zijn verbonden, pakken hoger uit dan wanneer je iemand zelf in dienst neemt. De totale werkgeverskosten vergelijken met de kosten van payrolling kan door op CoPilot een berekening te maken op basis van de functie van je nieuwe medewerker.

Als werkgever groei je sneller met CoPilot

Maak gratis een account aan!