Deze financiële hulp krijg je als zzp’er dankzij de Tozo-regeling

Torzo bijstand zzp

Zelfstandig ondernemers die vanwege de corona-crisis inkomsten zien wegvallen kunnen binnenkort financiële hulp aanvragen via de tijdelijke regeling Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers). Een update over de huidige status van deze regeling voor zzp’ers en wat je kunt verwachten.

Inkomen en cashflow

Zelfstandigen die zonder werk komen te zitten vanwege het coronavirus kunnen voor een periode van drie maanden een aanvullend inkomen krijgen tot bijstandsniveau. De tweede vorm van ondersteuning is een lening voor bedrijfskapitaal, mocht je als zelfstandige plotseling in liquiditeitsproblemen komen.

Hoe lang geldt de Tozo?

Deze aanvullingen gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 maart tot 1 juni 2020. Zo hopen gemeenten het aantal aanvragen van zzp’ers te spreiden. Je hoeft hiervoor geen vermogens- en partnertoets te doen, zoals eerder voor de Bbz van toepassing was. Dit moet de doorlooptijd van de aanvraag binnen 4 weken mogelijk maken. De tegemoetkoming is een gift in plaats van een lening. Indien nodig, kan de gemeente zelfs een voorschot geven.

Voorwaarden

Uiteraard moet je als gevolg van de corona-uitbraak minder of geen opdrachten hebben. De overheid doet dan ook een dringend beroep om geen aanspraak te maken op Tozo als dit voor jou niet noodzakelijk is. Hoe je de aanvraag moet indienen is nog niet geheel duidelijk. Wel moet je je werkzaamheden in Nederland uitoefenen én ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Je bent daarnaast vóór 1 januari 2020 gestart met je bedrijf waar je minimaal 1.225 uur per jaar aan werkt. De aanvraag moet ingediend worden in de (Nederlandse) gemeente waar je woont.

Wat kun je verwachten?

De hoogte van de inkomensondersteuning is maximaal € 1.503,31 per maand (netto). Leningen voor bedrijfskapitaal kunnen maximaal oplopen tot € 10.157 tegen een lager rentepercentage dan nu voor het Bbz geldt.

Deze week zullen veel gemeenten Tozo-aanvragen in behandeling gaan nemen. Lees hier welke gemeenten reeds hun loket hebben geopend voor aanvragen van zzp’ers. Wat je mee moet nemen, heeft de Rijksoverheid voor je in deze infographic gezet.

Als werkgever groei je sneller met CoPilot

Maak gratis een account aan!